Ampute Bakımı ve Amputasyon Sonrası Egzersizler - Kariyer Ortopedi

Ampute Bakımı ve Amputasyon Sonrası Egzersizler

Ampute Bakımı ve Amputasyon Sonrası Egzersizler

Amputasyon sonrası cerrahi ekibi yaranızın tıbbi bakımı ile ilgilenecektir. Açık yaranın kapanması aÅŸamasında, doktor veya hemÅŸirenizin önerilerini dikkatle uygulamanızı tavsiye ederiz. Bu süreçte güdük ÅŸiÅŸ olabilir.  Bandajlama veya diÄŸer kompresyon teknikleri ile bu mevcut ödemle baÅŸa çıkabilirsiniz. Düzenli yara bakımı ve kompresyon uygulamasından sonra kısa sürede protez aÅŸamasına geçiÅŸ yapabilirsiniz.

Yaraları kapanmış ve ödemi maksimum düzeyde azalmış, ÅŸekillenmiÅŸ güdük artık protez uygulamasına hazırdır. Kompresyon yöntemleri için lütfen kompresyon terapisi blog yazımızı okuyunuz. Cerrahi operasyondan sonra protezle mobilizasyon aÅŸamasına kadar geçen süre zarfında, egzersiz ile hem kas atrofisini hemde kalan eklemlerde geliÅŸecek imitasyonu engellemek bu süre içerisinde önemlidir. Tedavinizi yapan saÄŸlık ekibi tarafından bu konuda bilgilendirileceksiniz.

Amputasyonda Hijyen ve Temizlik

Protez uygulama aÅŸamasına geçtikten sonra önemli bir konu baÅŸlığı ise rutin güdük bakımı ve hijyendir. Protezin güdük ile temas içinde olduÄŸu soket bölümü, suspansiyon amaçlı silikon soket veya soft/hard soketler daima teriniz  ile temas halindedir. Kapalı bir ortam olduÄŸu için terleme yapması olasıdır. Ter ile birlikte vücudumuzdan atılan toksinler bakteri üremesi ve koku oluÅŸması için zemin hazırlar. Dolayısı ile güdüÄŸümüzü düzenli olarak yıkamalıyız. Kullandığımız; silikon soket, soft soket, hard soket veya güdük çoraplarımızı günlük yıkamamız bu bakterilerin oluÅŸmasını engeller. Çoraplarımızı yumuÅŸak sabun ile yıkamamız cildimiz için önemlidir. Protezimizi çıkardığımız zaman güdüÄŸümüzü ılık su ve ph düzeyi düÅŸük sabunlarla yıkamamız cildimizi korumamıza yardımcı olacaktır. Soketimizi giymeden once hem güdüÄŸümüzün hem de cildimize temas eden soket parçalarının kuru olmasına özen göstermeliyiz.

Amputasyon Sonrası Bakım

Soketimizi çıkardığımızda cildimizde tahriÅŸ ve kızarıklığın olup olmadığına dikkat etmeliyiz. EÄŸer cildimizde tahribat var ise protezinizi kullanmaya ara verip,  en kısa zamanda protez uygulayıcınızla iletiÅŸime geçmeniz ve yaranızın tıbbi bakımını yapmanızı tavsiye ederiz. Dolaşım bozukluÄŸu veya diabetten dolayı ampute olmuÅŸ kiÅŸilerin sık sık soketlerini çıkarıp güdüklerini kontrol etmesini tavsiye ederiz. 
GüdüÄŸümüzdeki kılları traÅŸ etmekten çekinmeliyiz. Kesilen kıllar tekrar kıl köklerinden uzamaya baÅŸladığında soketteki baskıdan dolayı cilt altına kayıp enfeksiyonel bir durum oluÅŸturabilir. 
Genel olarak sıcak duÅŸ almak isteÄŸinizde geceyi tercih etmenizi tavsiye ederiz. sıcak uygulamadan dolayı ödem yapma riskine karşı kompresyon uygulaması yapabilirsiniz. Birnedenden dolayı soketinizi
çıkardığınızda aÅŸağıya sarkıtmaktan kaçınmanız güdüÄŸü yükseÄŸe kaldırmanız ödem olasılığını engeller.

GüdüÄŸünüzde nohut büyüklüÄŸünde ve dokunduÄŸunuzda hassas (elektrik çarpması vs. gibi) yapılar çoÄŸunlukla nöroma oluÅŸumunun iÅŸaretidir.
Güdük ucunda proteze yük verdiÄŸimizde hassas ve acı veren bir hissiyat yaÅŸadığınızda (kemik uzaması olasılığı) hemen protez uygulayıcınız veya doktorunuz ile iletiÅŸime geçmenizi tavsiye ederiz.

Amputasyon Sonrası Tavsiyeler

Herhangi bir nedenle güdüÄŸünüzde yara oluÅŸması durumunda protez kullanımınıza ara verip yaranızın tıbbi bakımını yapmanızı tavsiye ederiz. 
Protezi giymeden önce nemlendirici krem uygulamayınız. Cildiniz için bakım yapmak istiyorsanız kremlerinizi gece yatmadan önce uygulamanızı tavsiye ederiz.
Seyahatte veya gün içerisinde  yanınızda mutlaka bir bakım kiti bulundurmanız, oluÅŸacak bir olumsuzluÄŸa hemen müdahale etmenizi ve dolası ile sorunun büyümeden çözülmesini saÄŸlayacaktır.
Ayrıca yanınızda ödem deÄŸiÅŸimi için yedek güdük çorabı bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kullandığımız protezin ayağının topuk yüksekliÄŸini bilmenizde ve ayakkabı seçerken bu yüksekliÄŸe özen göstermeniz konforunuz için önemlidir.
Bilinçli bir güdük ve protez bakımı;  konforlu bir günlük motivasyonun temelini oluÅŸturur. Protezinizin ömrünü uzatacağı için hem protezinizin hem de güdüÄŸünüzün bakımını ihmal etmeyin.

Sağlıkla atılan adımlara.
Güdük ve
Protez Bakımınız / Sorularınız Ä°çin Lütfen Bizimle Ä°letiÅŸime Geçiniz


 


 

Ampute Bakımı ve Amputasyon İle İlgili Sık Sorulan Sorular (SSS)

Amputelerde Bel Ağrısı Normal mi?

Amputelerde bel aÄŸrısı normal karlışanan bir durum deÄŸildir. Bel aÄŸrısını tetikleyen birçok faktör olabilir. Bu faktörleri iki ana baÅŸlık altında toplayacak olursak:
KiÅŸiye baÄŸlı faktörler; duruÅŸ bozukluÄŸu, patolojik denge kombinasyonu, ampute olan taraftaki kas atrofisi ve kontroktür oluÅŸumu gibi sebepler bel aÄŸrısına neden olabilir.

Proteze  baÄŸlı faktörler; protez ölçüsü protez uzmanları tarafından alınmadıysa yani protezin boyunun kısa ya da uzun olması amputelerde bel aÄŸrısına neden olabilir. BaÅŸka bir sebep ise protez ağırlığı ile ilgilidir. Protezin olması gerekenden daha ağır olması da  amputelerde bel aÄŸrısına neden olabilir.
Bu sebeplerin dışında normal şartlar sağlandığında amputelerde bel ağrısı şikayeti olmaz.