Protez Bacak Çeşitleri ve Bakımı | Kariyer Ortopedi

Protez Bacak Çeşitleri ve Bakımı

Protez Bacak Nedir?

Protez bacak; bacağın diz altı, diz seviyesi veya diz üstünden; hastalıklar, kazalar, diyabet, tümör, savaÅŸ, terör vb. sebeplerden dolayı kaybedilmesi sonucunda meydana gelen uzuv eksikliÄŸini tamamlamak,  bireyin yürüme ve günlük aktivitelerini yerine getirebilmesi için uzman protez teknikeri tarafından farklı malzemeler (karbon, çelik, aleminyum, titanyum, silikon, elektronik devreler ) kullanılarak üretilmiÅŸ olan yapay uzuvlardır. 

Protez Bacak Nasıl Üretilir?

Öncelikli olarak kiÅŸi için uygun protezin seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikler vardır. Bunlar;  ampütasyon sonrası vücutta kalan kısmın (güdüÄŸün) durumu, kiÅŸinin yaşı, fiziksel ve psikolojik durumu.  Bu özellikler göz önünde bulundurulup gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra protez üretim adımına geçilir. Ortopedi Travmotoloji uzmanı doktorun iletmiÅŸ olduÄŸu bilgiler dahilinde Protez ortez uzmanı tarafından protez bacak için kiÅŸiye özel olarak ölçü alınarak protez ölçümü tamamlanır.  KiÅŸinin biyomekanik yapısına uygun olarak ilgili malzemeler kullanılarak protez üretimi tamamlanır. Bu aÅŸamada öncelikli ve en önemli unsurlardan bir tanesi de protez bacak adaptasyonunun saÄŸlanabilmesi için güdüÄŸe uygun kovan (soket) üretmektir. Uzmanlık, tecrübe ve hassasiyet gerektiren bu iÅŸlem kliniÄŸimiz uzmanları tarafından profesyonelce yapılmakta ve iÅŸlem sonrası protez bacağın uyumu ve yürüme egzersizleri ile kiÅŸi takip edilmektedir.

Protez Bacak ÇeÅŸitleri

Protez bacaklar; diz altı bacak protezi ve diz üstü bacak protezi olacak ÅŸekilde ikiye ayrılır. Diz üstü bacak protezlerinde diz eklemi vardır.  Diz altı bacak protezlerinde ise kiÅŸi kendi dizini kullanabilir durumdadır ve eklem yoktur. Bacak Protezleri kullanılan materyaller bakımından çeÅŸitlilik gösterir. Bunlar;

Olarak sıralayabiliriz.  Bu protez bacak,  çeÅŸitlerinin hepsi kliniÄŸimizde mevcut olup kiÅŸiye özel olarak tasarlanıp uygulanmaktadır.  

Protez Bacak Bakımı Nasıl Yapılır?

Protez bacağın soket (kovan) bölümü hafif nemli bir bez ile silinir.  Sonrasında kuru bez ile kurulanır. Nemli kalmamasına özen gösterilmelidir. Aşırı sıcak ortamlarda (soba, kalorifer peteÄŸi yakını vb.)  bırakılmamalıdır.  Protez bacağın genel bakımı ve kontrolü için uzmanımızın size tavsiye etmiÅŸ olduÄŸu sürelerde kliniÄŸimizi ziyaret etmeniz önerilir.

Geçici Bacak Protez Uygulaması Nedir? Kalıcı Protez BacaÄŸa Ne Zaman Geçilir?

Amputasyon yapılıp ilgili bölgedeki dikiÅŸlerin alınmasından sonra (7 - 10 gün arası) uygulanan protez geçici bacak protezidir. Geçici bacak protezi, kiÅŸinin protez bacaÄŸa alışma sürecini baÅŸlattığı gibi yürüme ile ilgili aktivitelerin devamlılığını saÄŸlar. GüdüÄŸün protez bacaÄŸa uyumunu, ÅŸekil almasını ve güdükte oluÅŸabilecek yaraların çabuk iyileÅŸmesini saÄŸlar. Ayrıca kalıcı protez bacaÄŸa uyumu hızlandırır ve ampütasyon durumuna göre 2 - 4 ay arasında kalıcı bacak protezine geçilebilir.
Kalıcı bacak protezi sonrasında, iyi bir protez uygulama eÄŸitimi ve egzersizlerle kiÅŸi bağımsız olarak gündelik yaÅŸamına devam edebileceÄŸi gibi, yaÅŸ - kilo durumu ve ampütasyon seviyesine göre koÅŸma, merdiven inip - çıkma, araç kullanma (ÅŸartlar saÄŸlandığında) vb. aktiviteler yapılabilmektedir.
Kariyer Ortopedi olarak danışanlarımıza mümkün olabilecek aktiviteleri yapmalarını saÄŸlamak için uzman ekibimiz ve tam teÅŸekküllü ofisimizle (kliniÄŸimizle) hizmet vermekteyiz.  

Protez Bacak Fiyatları 2022

Protez bacak fiyatları 2022 kiÅŸinin ampute durumu, protez bacak özellikleri protezde kullanılacak materyal çeÅŸitliliÄŸi ve markası, protez soket sistemi özelliklerine göre deÄŸiÅŸkenlik gösterir.
SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi (SUT) EK-3C2 listesi resmi gazetede yayınlanmış olup bu listede protez bacak fiyatları yer almaktadır.  Listedeki bu fiyatlar SGK’nın karşıladığı fiyatlar olup, SGK sigortalı çalışandan %20, emekliden %10 kesinti yaparak geri ödeme yapmaktadır.